A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОВОДЖЕННЯ З ПОДАРУНКАМИ ТА ПРОЯВИ ГОСТИННОСТІ

Дата: 17.05.2021 12:41
Кількість переглядів: 1591

Додаток 1 до рішення № 61-Ср

Виконавчого комітету

Степанівської сільської ради

від 31.03.2021 р.

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 ПРО ПОВОДЖЕННЯ З ПОДАРУНКАМИ ТА ПРОЯВИ ГОСТИННОСТІ

 

  1. Отримання подарунків та інших благ Суб’єктами чи їх близькими особами

   1.1. Отримання подарунків та інших благ Суб’єктами чи їх близькими особами розглядаються як відносини з підвищеним ризиком корупції і не повинні викликати обґрунтованих сумнівів в об’єктивності, неупередженості та рівному ставленні до будь-яких осіб Суб’єктів при виконанні службових чи представницьких повноважень.

   1.2. Прийняте Суб’єктом рішення чи вчинене діяння на користь особи, від якої вона чи її близькі особи отримали подарунок, вважаються такими, що прийняті/вчинені в умовах конфлікту інтересів.

   1.3. Суб’єкти повинні виконувати покладені службові чи представницькі повноваження чесно та прозоро, а також зобов’язані додержуватись вимог Положення щодо подарунків та інших проявів гостинності в сільській раді.

   1.4. Контроль за додержанням правил щодо поводження з подарунками та проявами гостинності покладається на Уповноваженого.

 

2. Обмеження щодо одержання подарунків

   2.1. Забороняється безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких осіб від юридичних або фізичних осіб:

1) у зв’язку із здійсненням діяльності, пов’язаної із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

2) якщо особа, яка дарує, перебуває в підпорядкуванні такої особи.

     Термін «подарунок» визначено як – грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

   2.2. Законом встановлена можливість приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, крім випадків, якщо вартість таких подарунків не перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

   2.3. Передбачене обмеження щодо вартості подарунків не поширюється на подарунки, які:

1) даруються близькими особами;

2) одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

   2.4. Поняття «відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність» тлумачитися з урахуванням загальних принципів діяльності державних службовців чи посадових осіб місцевого самоврядування, обстановки дарування, приводу, з якого надається дарунок, традицій, національних вимог дипломатичного протоколу, етикету та ряду інших чинників.

   2.4.1. «Загальновизнані уявлення про гостинність» – це те, що повинно сприйматися у конкретній обстановці сторонами саме як міра дотримання правил етикету, що не пов’язана з раніше вчинюваними посадовою особою діями чи прийнятими рішеннями, діями, які посадова особа вчинить на прохання даруючої особи, а також відсутність відносин підлеглості між особами. Тобто, подарунок не повинен стосуватися виконання особою своїх службових повноважень. Але з цього правила існують виключення, вони стосуються випадків вручення особам органами влади та місцевого самоврядування подарунків за особливі заслуги як відзнака або заохочення за успіхи у професійній діяльності.

   2.4.2. Дарування повинно відбуватися під час офіційних заходів, урочистостей, візитів, під час виконання особою своїх службових обов’язків.

   2.4.3. Дозволяються подарунки, що «вміщаються в межі» сувенірів, які зазвичай використовуються як засіб підтримання добрих ділових відносин або зміцнення робочих стосунків. До гостинних подарунків можна відносити краєзнавчі та історичні довідники, буклети, записники чи художні альбоми відомих картин, споруд, книжки, букети квітів, сувеніри з національною символікою.

   2.5. Подарунки, одержані особами, як подарунки сільській раді, є відповідно державною або комунальною власністю і передаються органу, підприємству, установі чи організації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України від 16.11. 2011 року № 1195 (Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям).

 

3. Заходи запобігання одержанню неправомірної вигоди або подарунка та поводження з ними

   3.1. Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов’язані невідкладно вжити таких заходів:

1) відмовитися від пропозиції;

2) за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію;

3) залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників;

4) письмово повідомити про пропозицію безпосереднього голову сільської ради або спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

   3.2. Якщо особа, на яку поширюються обмеження щодо одержання подарунків, виявила у своєму службовому приміщенні чи отримала майно, що може бути неправомірною вигодою, або подарунок, вона зобов’язана невідкладно, але не пізніше одного робочого дня, письмово повідомити про цей факт голову сільської ради.

   3.3. Про виявлення майна, що може бути неправомірною вигодою, або подарунка складається акт, який підписується особою, яка виявила неправомірну вигоду або подарунок, та головою сільської ради.

3.4. Предмети неправомірної вигоди, а також одержані чи виявлені подарунки зберігаються в сільській раді до їх передачі спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень