A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Зміни у пенсійному забезпеченні осіб, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи

Дата: 06.07.2021 10:54
Кількість переглядів: 480

Першого липня 2021 року опубліковано Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Цим Законом підвищено розміри пенсій для осіб, інвалідність яких настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Про це інформує пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

     Так, з 01.07.2021 р. розміри пенсій у осіб, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи та інвалідність яких пов’язана з її наслідками, не можуть бути нижчими:

          для І групи інвалідності – 6 000 гривень;

          для ІІ групи інвалідності – 4 800 гривень;

          для ІІІ групи інвалідності – 3 700 гривень;

          для дітей з інвалідністю – 3 700 гривень.

Мінімальний розмір пенсійних виплат з урахуванням щомісячної державної адресної допомоги у осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС:

І група - 10340,35 грн (100 % середньої заробітної сплати, що враховується для обчислення пенсії, за 2020 рік);

ІІ група - 8272,28 грн (80 % середньої заробітної сплати, що враховується для обчислення пенсії, за 2020 рік);

ІІІ група - 6204,21 грн (60 % середньої заробітної сплати, що враховується для обчислення пенсії, за 2020 рік).

          Відповідний перерахунок такій категорії осіб з числа одержувачів пенсій по інвалідності за нормами статті 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, буде проведено автоматично та не потребуватиме додаткового звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду.

ВАЖЛИВО! Особи, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, та які отримують інший вид пенсії, ніж визначено ст. 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”,  мають право звернутись до органів Пенсійного фонду із відповідними заявами.

При цьому, реалізувати право на переведення на інший вид пенсії можна особисто, або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, подавши відповідну заяву до найближчого відділу обслуговування громадян (сервісного центру) із наступними документами: паспорт (або інший документ, що засвідчує цю особу, місце її проживання (реєстрації) та вік), документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків, посвідчення учасника постраждалого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, трудова книжка.

Додатково повідомляємо, що звернутися з заявою про переведення з одного виду пенсії на інший можна дистанційно. Зокрема, для громадян, які мають кваліфікований електронний підпис, передбачена можливість подання такої заяви через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua). Для цього необхідно в особистому кабінеті користувача заповнити бланк заяви в електронній формі та завантажити сканкопії необхідних документів.

За потреби, ознайомитись з переліком Акредитованих центрів сертифікації ключів можна при входженні до системи на вебпорталі Пенсійного фонду України.

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном «гарячої лінії» відділу обслуговування громадян № 16 (сервісного центру) 04853-3-18-34.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень