A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Домашнє насильство: визначення, ознаки та відповідальність за вчинення

Дата: 25.11.2021 10:21
Кількість переглядів: 343

Вже протягом 20 років щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Домашнє насильство - це не лише побої. Це як будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування по відношенню до людини, якщо вони порушують її конституційні права і свободи, наносять моральну шкоду або шкоду фізичному чи психічному здоров`ю.

Фото без опису

На даний час в нашій державі для попередження цього явища  прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», а також до Кримінального та  Кодексу України про адміністративні правопорушення внесені зміни, якими запроваджено відповідальністю за це діяння.

Які є різновиди проявів домашнього насильства?

Фізичне насильство – це коли: вас б`ють, штовхають; перешкоджають вільному пересуванню; створюють ситуації, які можуть загрожувати вашому життю чи здоров`ю; вам погрожують зброєю чи іншими предметами, що можуть завдати фізичної шкоди; вас позбавляють допомоги під час хвороби чи вагітності.

Економічне насильство : вас позбавляють їжі чи води; пошкоджують чи ламають особисте майно; незаконно обмежують доступ до житла чи позбавляють житла; вилучають власні кошти, речі; примушують жебракувати, забороняють або примушують працювати, забороняють навчатися;

Психологічне насильство: погрожують вбивством, каліцтвом; цілковито контролюють; зневажають як особистість; погрожують відібрати дітей;  переслідують, залякують, цькують, у всьому звинувачують;

Сексуальне насильство: примушують займатися проституцією; примушують до небажаних статевих стосунків; неприйнятно жартують, виголошуючи фрази із сексуальним підтекстом;

 

Суттєво розширено  коло осіб, яких стосується таке явище. Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти між подружжям, то тепер це і колишні чоловіки або дружини, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширили і коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.

Введено поняття дитини-кривдника, тобто особи до 18 років, яка вчинила будь-яке насильство.   

А дитина (особа до 18 років) вважається жертвою не лише коли вона зазнала насилля, і коли стала його свідком.

Які існують способи захисту від домашнього насильства?

Законодавець для припинення домашнього насильства ввів такі заходи для реагування як терміновий заборонний припис та обмежувальний припис стосовно кривдника.

Терміновий заборонний припис.

Терміновий заборонний припис уже своєю назвою каже про швидкість його винесення. Цей захід здійснюється органами поліції та спрямований на негайне припинення домашнього насилля. Він зобов’язує кривдника негайно залишити місце проживання чи перебування постраждалої особи навіть якщо він є власником цієї квартири чи будинку.

Терміновий заборонний припис може бути накладено терміном до 10 діб.

Для винесення термінового заборонного припису постраждала особа може або написати заяву до поліції, або за власною ініціативою поліцейським. Однак, такий захід не можна  застосовувати до дітей, що чинять насильство (осіб до 18 років).

Обмежувальний припис

У випадку коли кривдник продовжує чинити сімейне насильство постраждала особа може звернутись з заявою про винесення обмежувального припису. Для його винесення необхідно звернутись з заявою до суду.

На відміну від термінового заборонного припису обмежувальний припис виноситься від 1 до 6 місяців. Ось в цьому випадку постраждала особа має довести суду, що попередні заходи протидії домашнього насильства не дали свого результату і тому до кривдника мають бути застосовані більш жорсткі обмеження. Наприклад: заборона перебувати в місці спільного проживання, надання доступу до житла постраждалій особі, заборона наближатись на певну відстань до особи, заборона спілкуватись з постраждалою дитиною, заборона розшукувати постраждалу особу, вести листування, дзвінки. Слід зазначити, що при винесенні обмежувального припису до кривдника може бути застосовано кілька заборон одночасно.

Важливо! Заборони перебування в місці спільного проживання як і в терміновому заборонному приписі не можуть бути застосовані до дітей-кривдників.

 

 

Які докази необхідно надати суду для винесення обмежувального припису?

Це можуть бути протоколи про притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності за домашнє насильство, покази свідків, виписки з картки хворого, якщо завдано тілесних ушкоджень, терміновий заборонний припис та ін.

Судовий збір з подання такої заяви не сплачується, а також Зверніть увагу! особи постраждалі від домашнього насильства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто представництво інтересів в суді.

Для цього вона має звернутись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро.

Для отримання більш детальної інформації та юридичної допомогою звертайтеся до:

Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2; тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443

Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2; тел.: (04859) 40 300;

Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49; тел.: (04860) 94 430;

Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93; тел.: (04854) 2 00 55

Також знайти відповідь на юридичне запитання можна у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/ або зателефонувавши на єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0800 213 103

Олена Гараніна, головний юрист Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень