A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Водно-болотні угіддя на користь людям і природі!

Дата: 02.02.2022 14:36
Кількість переглядів: 300

Саме під таким гаслом цьогоріч 2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. Водно-болотні угіддя – найцінніша екосистема, ресурси якої людство використовує для задоволення питних потреб і ведення сільського господарства, риболовлі та аквакультури, зокрема, більше двох третин світового улову риби пов'язані зі здоровим станом водно-болотних угідь.

Традиційно цього дня увесь світ закликає до збереження, розумного та раціонального використання боліт, малих річок, заплавних луків, плавнів та мілководних водойм. Адже з кожним роком їх кількість значно скорочується.

З 1970 року було втрачено 35% усієї території світових водно-болотних угідь. Вони зникають втричі швидше, ніж ліси. А рослини і тварини, що залежать від їх існування, звісно перебувають під загрозою зникнення.

На сьогоднішній день водно-болотні угіддя займають близько 6 % земної поверхні. А в Україні їх площа займає близько 1,6 % від території. І причинами такого скорочення є: зміна клімату; дренування та осадо-накопичення; надлишкове використання води; забруднення та вилов риби.

Збереження водно-болотних угідь - це природний захист, що допомагає у протидії зміні клімату та її наслідкам. Кожен гектар водно-болотних угідь поглинає до 14,2 млн літрів паводкової води та допомагає зменшити масштаби повеней. Вони також стримують та послаблюють посухи. В межах торфовищ зберігається ~30 % наземного вуглецю. А це у 2 рази більше, ніж у всіх лісах світу.

Для майбутнього людства та планети ми маємо усвідомити важливість припинення їх руйнування. Почати відновлювати водно-болотні екосистеми, берегти джерела прісної води та збалансовано їх використовувати.

Цінуй-Управляй-Відновлюй-Люби


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень