A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Міністерство юстиції інформує громадян щодо формування єдиної практики застосування законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань

Дата: 31.07.2022 11:16
Кількість переглядів: 320

12 травня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» (далі – Закон), яким внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про реєстрацію).

Положеннями статті 28 Закону про реєстрацію (у редакції Закону) встановлюється, що державний реєстратор приймає рішення про відмову у державній реєстрації коли, зокрема, у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна містяться відомості про обтяження корпоративних прав – у разі державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку із зміною частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи в результаті відчуження її таким засновником (учасником).

Відповідно до частини восьмої статті 6 Закону про реєстрацію (у редакції Закону) користування Державним реєстром актів цивільного стану громадян, Державним реєстром обтяжень рухомого майна, Єдиним реєстром довіреностей чи іншими реєстрами, автоматизованими інформаційними системами, держателем (розпорядником, володільцем, адміністратором) яких є державні органи, шляхом безпосереднього доступу до них чи у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів здійснюється безпосередньо державним реєстратором, який проводить відповідну державну реєстрацію.

 З наведеного вбачається, що з дня набрання чинності положень Закону, а саме з 26 липня 2022 року, державний реєстратор юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань має використовувати відомості, які містяться у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (далі – Реєстр), шляхом безпосереднього доступу.

Надання інформації із Реєстру регулюється положеннями Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 липня 2004 року № 830 (далі – Порядок). Відповідно до пункту 32 Порядку посадові особи органів державної влади чи інші визначені законом особи, адвокати (далі – користувачі) отримують витяги у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом, шляхом безпосереднього доступу до Реєстру.

Доступ користувачів до Реєстру надається (припиняється) на підставі договору, укладеного з адміністратором Реєстру, крім випадку надання користувачам автоматизованого доступу з використанням програмних засобів ведення інформаційно-телекомунікаційних систем відповідних органів державної влади за допомогою прикладного програмного інтерфейсу Реєстру.

Доступ користувача до Реєстру здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису та застосуванням виключно засобів кваліфікованого електронного підпису, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, від безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання, сумісного з програмним забезпеченням Реєстру. Користувач самостійно вчиняє дії, пов’язані з отриманням електронних довірчих послуг у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Звертаємо увагу, що на сайті державного підприємства «Національні інформаційні системи» за посиланням https://nais.gov.ua/pages/formu_dogovoriv розміщені форми документів, які необхідно заповнити та подати задля підключення до Єдиних та Державних реєстрів, у тому числі до Реєстру.

За зазначеним посиланням розміщено форму Договору про надання ідентифікаторів доступу до Єдиних та Державних реєстрів для органів місцевого самоврядування та органів державної влади, Заяву про приєднання до Договору про надання ідентифікаторів доступу до Єдиних та Державних реєстрів, Замовлення про надання ідентифікаторів доступу до Єдиних та Державних реєстрів.

Отже, для отримання безпосереднього доступу до Реєстру суб’єктам державної реєстрації слід звернутись до відповідної регіональної філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» з відповідними документами задля отримання доступу до Реєстру.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень