A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Селекторна нарада з обласною військовою адміністрацією

Дата: 08.09.2022 09:07
Кількість переглядів: 313

Степанівський сільський голова Наталія Бараненко взяла участь у селекторній нараді, яку проводив начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко. В онлайн- та офлайн-форматах на нараді були присутні начальники районних військових адміністрацій, сільські, селищні, міські голови та очільники районних рад Одеської області. Цього разу в селекторі взяли  участь і члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

«В умовах воєнного стану особливого значення набуває питання налагодження взаємодії місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Сподіваюся, що за результатами нашої спільної роботи народні депутати України отримають необхідні пропозиції щодо внесення відповідних змін до законів України, які регламентують роботу місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування», - наголосив відкриваючи нараду Максим Марченко. 

Ключові теми, які обговорили члени Комітету ВР з учасниками селекторної наради, стали процеси відновлення громад в умовах воєнного стану; спроможність територіальних громад і районів під час криз; оновлення Державної стратегії регіонального розвитку та пріоритети політики відновлення на найближчі 5-7 років; Державний бюджет 2023 року і підтримка громад.

«В кожній громаді сформовано відповідні комісії з обстеження об’єктів, які зазнали руйнувань внаслідок збройної агресії росії проти України. На території Одеської області пошкоджено і зруйновано 666 об’єктів різних форм власності: на жаль повністю зруйновано та не підлягають відновленню 34 об’єктів. На сьогодні вже відновлено 176 об’єктів - встановлено вікна, відремонтована покрівля та відновлено інженерні мережі. Процес відновлення житлового будинку ЖК «Тірас» в Одесі відбувається на підставі відповідного технічного висновку, зробленого Одеською державною академією будівництва та архітектури. Виконання робіт забезпечується приватною будівельною організацією, а будівельні матеріали надаються обласною військовою адміністрацією, Одеською обласною радою, Одеською міською радою та благодійними організаціями. Стосовно багатоповерхового житлового будинку в Сергіївці, Білгород-Дністровського району, то з метою отримання фінансування на відновлення зазначеного об’єкту, громадою подана до Міністерства розвитку громад та територій України документація для участі у «Програмі з відновлення України». Окрім того на даний час частково встановлені вікна та відновлено інженерні мережі», - повідомив на селекторі Директор Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОВА Віктор Лунгул.
Окрім цього, за словами Начальника Одеської ОВА, триває відновлення і приватного житлового сектору, який зазнав незначних руйнувань: встановлюють вікна, ремонтують дахи, відновлюють інженерні мережі. 
«Ці роботи відбувається за рахунок обласної військової адміністрації, Одеської обласної ради, територіальних громад, будівельних організацій, міжнародних донорів та волонтерських організацій. Ми й надалі співпрацюватимемо з міжнародними організаціями щодо можливості фінансування або надання будівельних матеріалів для відновлення всіх об’єктів», - додав Максим Марченко. 

Основою для нормального функціонування громад є фінансова спроможність – стійка матеріальна основа, яка включає в себе ПДФО, земельний та єдиний податки, заробітну плату. А при формуванні нового адміністративно-територіального устрою та на момент затвердження перспективного плану, в області не було жодної громади з низьким рівнем спроможності. Про це наголосив заступник Начальника Одеської ОВА Дмитро Радулов.
Щодо оновлення Державної стратегії регіонального розвитку та пріоритети, то на думку в.о. директора Департаменту економічної політики та стратегічного планування Володимира Фролова досвід останніх років показав, що розробка стратегій є складним завданням для громад. І на допомогу, в цьому питанні, мають приходити агенції регіонального розвитку. 

«В обласній військовій адміністрації ще у травні утворено робочу групу з розроблення проєкту Стратегічного плану відновлення економіки Одеської області у повоєнний час. Розпочато формування переліку проектів, необхідних для відновлення інфраструктури регіону та забезпечення стійкого розвитку територіальних громад. На даний час очікується прийняття Урядом постанови, якою будуть затверджені порядок визначення «територій відновлення» і порядок розроблення і реалізації планів відновлення регіонів та громад», - сказав Володимир Фролов.

За матеріалами пресслужби Одеської ОВА

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень