A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Особливості перетину кордону в умовах воєнного стану. Роз’яснення Держприкордонслужби

Дата: 13.09.2022 09:35
Кількість переглядів: 265

Тема перетину кордону України з європейськими країнами під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації на нашу територію набула актуальності. Про особливості перетину кордону в умовах воєнного стану розповідає заступник начальника відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Віктор Сампір.

Яке законодавство на сьогодні визначає порядок перетину кордону у воєнний час

До перетину державного кордону потрібно готуватися заздалегідь: з’ясувати, які потрібні документи вам, а також, які мають бути документи, якщо ви перетинаєте кордон з дітьми, домашніми тваринами чи їдете своїм авто. Тому радимо перед поїздкою обов'язково зайти на сайт Державної прикордонної служби.

Основними керівними документами, що визначають порядок перетину кордону у воєнний час є укази Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" та "Про загальну мобілізацію", закони України "Про порядок виїзду з України й в'їзду в Україну громадян України", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про правовий режим воєнного стану", а також правила перетинання державного кордону громадянами України затверджено постановою Кабінету міністрів України №57.

Які служби здійснюють контроль у пунктах пропуску через кордон, окрім Державної прикордонної служби України

У пунктах пропуску та пунктах контролю у встановленому порядку організовується та здійснюється прикордонний та митний контроль усіх транспортних засобів і вантажів, що перетинають державний кордон. У деяких випадках здійснюється також фітосанітарний та ветеринарно-санітарний контроль, державний контроль за дотриманням вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин, контроль за дотриманням автомобільними перевізниками вимог законодавства щодо міжнародних автомобільних перевезень, контроль з метою забезпечення безпеки цивільної авіації.

До повноважень Державної прикордонної служби належить комплекс дій та система заходів, спрямованих на встановлення законних підстав для перетинання державного кордону особами, транспортними засобами й переміщення через нього вантажів. Прикордонний контроль здійснюється з метою протидії незаконному переміщенню осіб через державний кордон, незаконній міграції, торгівлі людьми, а також незаконному переміщенню через державний кордон зброї, наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, боєприпасів вибухових речовин, матеріалів та предметів, заборонених до переміщення через державний кордон. Інші види контролю безпосередньо здійснюються Державною митною службою з метою забезпечення дотримання норм митного законодавства, законів та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.

Які документи потрібні зараз для виїзду

Основним керівним документом, який визначає правила перетинання кордону є постанова №57, яка затверджує правила перетинання державного кордону громадянами України. У період введення воєнного стану у цю постанову були внесені зміни й вже більш детально описано порядок перетину кордону тією чи іншою категорією громадян, зокрема чоловіками призовного віку, які є громадянами України. Там дуже детально описано, хто, в яких випадках і як може перетнути кордон.

Загалом це має бути паспорт громадянина України для виїзду за кордон, а також це може бути дипломатичний паспорт, службовий паспорт, проїзний документ дитини, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу. У передбачених міжнародними договорами або законодавством України випадках перетинання громадянином державного кордону здійснюється також за іншими документами залежно від угод між країнами, куди слідує громадянин.

Під час дії на території України воєнного стану виїзд за межі України здійснюється за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини. Раніше до введення в Україні воєнного стану цього не було прописано. Тобто діти можуть перетинати державний кордон по свідоцтву про народження. Відтак виїзд за кордон за внутрішнім українським паспортом можливий, але треба вивчати умови в'їзду до тієї європейської країни, куди слідує особа. Щоб не вийшло так, що ми відповідно до нашого законодавства такого громадянина по внутрішньому паспорту пропустимо, а, наприклад, в Польщі дивляться, з якого регіону особа, чи в тому регіоні України проводяться бойові дії чи не проводяться, де вона прописана, чи є в неї там можливість виготовити закордонний паспорт тощо. Тобто вже вони вивчають умови в'їзду.

Чи може людина перетнути кордон з паспортом в "Дії"

На сьогодні чинне законодавство не врегульовує це питання. Тому паспорт у "Дії" стане допоміжним елементом і полегшить ваш перетин кордону. Якщо хтось за кордоном втратив закордонний паспорт, то паспорт в "Дії" полегшить можливість встановити особу та підтвердити, що це дійсно є громадянин України. Але у випадках, коли ви втратили паспортні документи за кордоном, або якщо строк дії таких паспортних документів закінчився під час перебування за межами України, або встановлено, що документ є недійсним з тих чи інших причин, наприклад, дитина помалювала паспорт чи порвала, то тоді основним документом, який дасть право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном. Але в будь-якому випадку громадяни мають пам'ятати, що відповідно до закону "Про порядок виїзду з України й в'їзду в Україну громадян України" передбачено, що жоден громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд на територію України.

Як діяти українцям, які виїхали з однієї країни до іншої за спрощеною процедурою

Зараз є дуже багато випадків, що коли тільки був введений воєнний стан і почалася війна в Україні, дуже багато людей на той час перебували на кордоні, намагаючись виїхати до країн Європейського Союзу. Для збереження їхнього життя було ухвалено рішення про здійснення спрощеної процедури оформлення таких громадян. Тоді лише в паспортних документах проставлялися відмітки про перетин кордону без внесення до відповідної бази.

Проблем ніяких немає, бо зараз так само люди повертаються до України. Вже неодноразово були такі випадки. Адже жоден громадянин України не може бути обмежений у праві в'їзду в Україну. Просто відбуваються відповідні заходи перевірки, зокрема перевірка паспортних документів на наявність відмітки. І тоді особа без проблем пропускається на територію України.

Якщо у чоловіка троє дітей від різних шлюбів, чи пропустять його на кордоні

Відповідно до законодавства та правил перетину державного кордону, які затверджені постановою №57, така категорія може перетинати кордон, але має підтвердити утримання усіх цих трьох дітей. Багато чоловіків, які мають трьох і більше дітей до 18 років від різних жінок, цих дітей і не бачили. Але коли почалась в країні війна, вони про них згадали й тепер всіляко намагаються показати, що вони дуже хороші батьки. Буває, що чоловік показує три свідоцтва про народження, що він є батько, але при цьому він не може підтвердити утримання цих дітей. Тож такі чоловіки, які не брали участь в утриманні своїх дітей, не можуть перетнути кордон.

Про чоловіків, які самостійно виховують одну дитину чи більше

Чоловіки-громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності свідоцтва про народження дитини та одного з таких документів, як свідоцтво про смерть матері, рішення суду про позбавлення матері батьківських прав, рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав, рішення суду про визнання матері безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Чи може чоловік виїхати, аби повернути своїх дітей з-за кордону

Такий чоловік може перетнути державний кордон лише на загальних підставах, якщо він підпадає під одну із тих категорій громадян-чоловіків, які передбачені постановою №57. Якщо у чоловіка є дитина з інвалідністю, то має бути свідоцтво про народження дитини та підтвердження статусу інвалідності дитини. Перевіряється також, чи він в період воєнного стану не перетинав кордон. І тоді він може супроводжувати цю особу. Але хочу наголосити, що він є супроводжуючою особою і має повернутися в Україну.

Які документи потрібні дітям до 16 років для того, щоб виїхати за кордон

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану відповідно до правил перетинання державного кордону виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку в супроводі одного з батьків, дідуся, бабусі, повнолітніх брата чи сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріального посвідчення згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження, якщо у дитини немає закордонного паспорта.

Відповідно до нашого законодавства діти, які вже досягли 16-річного віку, можуть самостійно перетинати кордон. Але, виходячи з практики з Республікою Польща, в них так само з початку введення в Україні воєнного стану відбулися зміни в законодавстві, й вони вимагають, що діти, які від нас виїжджають чи навпаки повертаються в Україну, до 18 років мають слідувати із супроводжуючою особою. Тож ми не можемо обмежити в праві виїзду особу, яка є громадянином України, але в неї можуть бути проблеми на польській території, оскільки вони вимагають супроводжуючу особу (ця інформація надана Державною прикордонною службою України та Консультативною місією ЄС в Україні — ред.).

Якщо дитину супроводжує лише хтось один із батьків

Якщо дитину супроводжує один з батьків, треба мати документи для перетину кордону — свідоцтво про народження дитини. Доручення від другого з батьків не потрібно. Тож якщо мама їде з дитиною, а батько не хоче надавати дозвіл, то для мами цей дозвіл не потрібен.

Водночас є постанова Кабінету Міністрів №280 — надання Державній прикордонній службі України та виконання нею доручень уповноважених державних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон. Згідно з пунктом 5 порядку надання цих доручень, доручення можуть надаватися про заборону виїзду з України осіб, яких за рішенням слідчого судді та суду тимчасово обмежено у праві виїзду з України, зокрема тих, до кого застосовується запобіжний захід, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України, за умови якого передбачено таке обмеження. У разі надходження до адміністрації Державної прикордонної служби України такого судового рішення про тимчасове обмеження у праві виїзду з території України дитини й ця інформація буде внесена до відповідної інформаційної бази, тоді персоналом Державної прикордонної служби буде вжито всіх заходів, передбачених законодавством, щодо недопущення виїзду такої дитини за межі території України.

Чи можна оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон у "Дії"

Ця система є зручною, але на даний час законодавством цього не передбачено.

Якщо дитина українців народжена в іншій країні та отримала там свідоцтво про народження, чи може вона в'їхати до України

Відповідно до закону України "Про порядок виїзду з України й в'їзду в Україну громадян України" передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві в’їзду в Україну. Відповідно до закону України "Про нотаріат" вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи та дипломатичні представництва України. Згідно зі статтею другою конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, кожна з договірних держав звільняє від легалізації документи, які мають бути представлені на території. Під легалізацією розуміється тільки формальна процедура, що застосовується дипломатичними або консульськими агентами країни, на території якої документ має бути представлений. Якщо дитина народилася за кордоном і батьки зробили свідоцтво про народження дитини, то консульськими установами встановлюється автентичність, зокрема підпис і печатка, що воно справжнє. Цей документ вважається Україною справжнім, й по цьому документу дитина може перетнути кордон.

Які документи потрібні, якщо дитину супроводжує родич чи опікун

Достатньо підтвердження родинного зв'язку. Якщо це рідний дідусь чи бабуся, вони мають взяти свідоцтво про народження своєї дитини (батька або матері дитини) та свідоцтво про народження онука чи онуки. Цього достатньо для перетину кордону. Доручень не потрібно.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень