A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Консолідація зусиль Східного Партнерства на допомогу Україні

Дата: 10.11.2022 11:47
Кількість переглядів: 427

Делегація Асоціації міст України взяла участь у Форумі «Стійкі муніципалітети та державне управління в країнах Східного Партнерства», організованому Спілкою міст та громад Чеської Республіки.

Фото без опису
Учасниками Форуму стали члени Конференції регіональних та місцевих влад для Східного партнерства (CORLEAP) з ЄС та країн Східного Партнерства (України, Молдови, Грузії, Азербайджану, Вірменії), комітетів та комісій ЄС, мери та представники асоціацій місцевих влад з Румунії, Португалії, Чехії, Польщі, Литви та Латвії.
Асоціацію міст України на Форумі представили:

Наталія Бараненко, Степанівський сільський голова, 
Людмила Біляк, Ружинський селищний голова, 
Людмила Бірюкова, Великописарівський селищний голова, 
Людмила Дмитрук, Корецький міський голова, 
Яна Літвінова, Старобільський міський голова, 
Віталій Малецький, Кременчуцький міський голова, 
Віталій Немерець, Каховський міський голова,
Володимир Сосуновський, Кушугумський селищний голова, 
Анатолій Федорук, Бучанський міський голова,
Ірина Маруняк, заступниця Львівського міського голови.

Фото без опису

Увага Форуму була зосереджена на допомозі та підтримці Україні, були обговорені наступні питання: 

  • консолідація зусиль у продовженні надання допомоги Україні, у тому числі і від неурядових організацій; 
  • підтримка вимушено переміщених українців муніципалітетами країн-партнерів; 
  • допомога Україні як кандидату у члени ЄС; 
  • необхідність продовження впровадження реформ; 
  • відновлення України після перемоги;
  • ініціатива платформи «Cities4cities» з допомоги українським громадам.

2 та 3 листопада делегація АМУ відвідала низку заходів, зокрема, засідання CORLEAP та зібрання представників країн Східного Партнерства (Україна, Вірменія, Азербайджан, Грузія та Молдова). У Міністерстві закордонних справ Чехії лідери українського місцевого самоврядування зустрілися із заступником міністра Ярославом Кюрфюрстом. Також представники АМУ ознайомилися з діяльністю Центру для біженців у Ліберському краї, де чеські партнери приймають українських громадян та надають їм допомогу.

В рамках Форуму відбулася конференція «Перспективи і обмін досвідом в сфері стійкості органів місцевого самоврядування». Разом із представниками Спілки міст та громад Чехії та Ради регіонів виступила Великописарівська селищна голова Людмила Бірюкова. Учасники обговорили важливість стійкості муніципалітетів та їх здатність долати кризові ситуації, адже сьогодні муніципалітети знаходяться на передовій боротьби з міграційними хвилями, зокрема й тими, що спричинила війна рф проти України, тому якісний кризовий менеджмент і готовність до складних ситуацій є вирішальними.
Дискусію про відбудову України розпочала Старобільська міська голова Яна Літвінова. Вона розповіла про заходи, які необхідно першочергово здійснити після деокупації громад. Бучанський міський голова Анатолій Федорук наголосив, що Україна є частиною Європейської спільноти і війна відбувається не лише в Україні, а по суті у Східній Європі. Учасники панелі визначили, що реконструкція зруйнованих російською агресією муніципалітетів є важливою інвестицією в майбутнє, а поряд з відновленням інфраструктури необхідна також і трансформація демократичних інститутів з огляду на процес вступу України до ЄС.
Заступниця міського голови Львова Ірина Маруняк у доповіді акцентувала важливість роботи Асоціації міст України на Європейському рівні та розповіла про стійкість і незламність українських міст. Спільно із представниками CEMR, EU4Climate (ПРООН) та колегами з європейських муніципалітетів обговорила незаконну загарбницьку війну росії проти України та її вплив на енергетичний сектор.
Кременчуцький міський голова Віталій Малецький разом з представниками ЄС виступив на тему децентралізаціі. Він розповів про здобутки децентралізації на прикладі свого муніципалітету, наголосивши, що децентралізаційна реформа в Україні дала громадам більше можливостей для розвитку – збільшилися їх фінансові ресурси, а відповідно і здатність реалізовувати інфраструктурні проекти. Стимулюючим чинником подальшої децентралізації є співпраця та взаємодопомога між муніципалітетами. Прийом та розміщення ВПО, підтримка військових, гуманітарна допомога, захист цивільного населення та забезпечення функціонування комунального господарства під час збройної агресії – це все результати успішної децентралізації, завдяки якій місцева влада спроможна взяти відповідальність на себе. У ході дискусії усі учасники відзначили надзвичайну стійкість, яку показали українські громади під час російської агресії.

Фото без опису Фото без опису

Під час Форуму «Стійкі муніципалітети та державне управління в країнах Східного Партнерства» голови українських громад мали змогу донести актуальну інформацію про стан та потреби міст, сіл та селищ в Україні на осінньо-зимовий період. Члени Конференції регіональних та місцевих влад для Східного Партнерства та Спілки міст та громад Чеської Республіки активно сприяли налагодженню побратимських відносин між муніципалітетами України та ЄС. Міжнародні партнери висловили готовність продовжувати надавати допомогу Україні як кандидату у члени ЄС, підтримувати вимушено переміщених українців та консолідувати зусилля для забезпечення потреб українських громад, що виникли у зв’язку з масованими обстрілами росією об’єктів інфраструктури.

Фото без опису Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень