A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадських обговорень щодо створення Степанівського опорного закладу Степанівської сільської ради

Дата: 25.12.2021 15:27
Кількість переглядів: 123

Відповідно до рішення виконавчого комітету Степанівської сільської ради від 24.12.2021 р. № 340-Ср «Про проведення громадського обговорення перспективної мережі закладів освіти з метою створення опорного закладу на території Степанівської сільської територіальної громади», рішення Степанівської сільської ради від 26.05.2021 р. №316-УІІІ «Про Порядок проведення конкурсу на визначення опорного закладу освіти Степанівської сільської ради та затвердження складу конкурсної комісії», розпочато громадське обговорення за наступними умовами:

1. Найменування організатора громадського обговорення – Степанівська сільська рада. 

2. Мета: врахування думки жителів Степанівської територіальної громади щодо створення опорного закладу на базі Степанівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та реорганізації Павлівської  загальноосвітньої школи І ступеня шляхом приєднання до Степанівського опорного закладу у виді філії.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

а) рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);

б) мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади;

в) розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради;

г) у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття повної загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти;

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону, засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом.

3. На території Степанівської територіальної громади функціонує 3 заклади загальної середньої освіти, у яких навчається 792 учні:

-    Степанівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ( 335 учнів);

-   Павлівська загальноосвітня школа І ступеня (32 учні);

-  Яковлівський опорний заклад загальної середньої освіти з двома філіями (425 учнів).

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навики спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність, відповідно зменшується кількість учнів. За попередніми даними в мікрорайоні Павлівської загальноосвітньої школи І ступеня - 7 дітей, які досягнуть  шестирічного віку на початок 2022/2023 н.р. року та 3 дитини, яким виповниться шість років на початок 2023/2024 н.р.

Згідно статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Утримання неефективної мережі призводить до здорожчання вартості навчання одного учня у декілька разів, а утримання неповних класів - до виплати заробітної плати додатковій кількості педагогічних працівників.

Щодо забезпеченості освітньої субвенції у поточному бюджетному періоді на виплату заробітної плати з нарахуваннями педагогічним працівникам станом на 2021 рік розрахунок освітньої субвенції здійснило Міністерство освіти і науки України за новими підходами на основі нового адміністративно-територіального устрою із застосуванням таких нових критеріїв, як щільність та чисельність населення відповідної громади, а також відсотка населення, яке проживає у сільській місцевості, механізму коригування розрахункової наповнюваності класів залежно від фактичної наповнюваності класів.

Діюча формула розподілу освітньої субвенції спрямована на підвищення якості надання освіти шляхом стимулювання органів місцевого самоврядування до здійснення заходів щодо оптимізації неефективної мережі закладів освіти. Коштами освітньої субвенції забезпечується в повному обсязі оплата праці оптимальної чисельності вчителів при максимально ефективній мережі закладів освіти.

З метою збереження за закладами освіти високого коефіцієнту при розподілі освітньої субвенції, збереження рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо трансформації (зміни) мережі закладів освіти.

Проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, провівши засідання робочої групи відділу освіти, культури, молоді та спорту, виносимо на громадське обговорення  питання реорганізації шляхом приєднання Павлівської ЗОШ І - ступеня до Степанівського опорного закладу у єдиний заклад загальної середньої освіти.

Створення єдиного закладу загальної середньої освіти  дасть позитивні результати, оскільки це і об’єднання навчальної бази, оновлення педагогічного колективу та формування нового учнівського соціуму через групування учнів з високим рівнем знань в одному закладі.

Заходи з реорганізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

4. Запрошуємо Вас долучитися до громадського обговорення щодо реорганізації вищезазначених закладів освіти.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 67412, вул. Покровська, 114, с. Яковлівка, (відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Степанівської сільської ради, адреса електронної пошти: stepanivka.viddokms.01.04.21@gmail.com).  Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО.

5. Початком громадських обговорень вважати день оприлюднення даного інформаційного повідомлення. До участі в обговоренні запрошуються мешканці Степанівської територіальної громади у терміни, визначені ч. 2 ст. 32 ЗУ «Про повну загальну середню освіту». 

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Колодєєва Ольга Олександрівнаперший заступник голови Степанівської сільської ради. Контактна особа – Тарнавська Наталія Іванівна - начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Степанівської сільської ради, тел. 2-52-43.

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Степанівської сільської ради. 

Інформаційне повідомлення про проведення громадських обговорень щодо створення Степанівського опорного закладу Степанівської сільської ради

ПРОЄКТ РІШЕННЯ «Про створення опорного закладу, його філій та реорганізацію закладів загальної середньої освіти Степанівської сільської територіальної громади Роздільнянського району Одеської області»

РІШЕННЯ виконавчого комітету Степанівської сільської ради «Про проведення громадського обговорення перспективної мережі закладів освіти з метою створення опорного закладу на території  Степанівської сільської територіальної громади»

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень