A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Як підтримати дитину, якщо її рідні на війні? 5 порад батькам

Дата: 04.06.2023 15:32
Кількість переглядів: 46

Коли наші близькі йдуть на війну, це випробування для всієї родини, адже ми тривожимося за їхню безпеку. Дітям також не просто дати собі із цим раду, тому їм важлива наша підтримка. Як її надати, розповідають фахівці Центр здоров’я та розвитку “Коло сім’ї”.

Фото без опису

🤍 Пояснюйте дитині, заради чого рідні на війні. Буде легше подолати випробування, якщо розуміти його сенс. Наприклад, можна сказати, що тато разом із армією робить усе, щоб Україна перемогла.

🤍 Якщо є нагода, підтримуйте стосунки дитини з рідною людиною. Поставте фото людини на видному місці, коли є можливість зателефонувати, дозвольте дитині поспілкуватися. Альтернативою може стати запис голосу на телефон.

🤍 Відстежуйте, що дитина бачить і чує з новин, обговорюйте це з нею. Дитина має право знати, що відбувається, але потрібно слідкувати, щоб вона не була переобтяжена інформацією. Коментуйте і пояснюйте, адже дитина може зробити помилкові висновки про почуту інформацію. І, звісно, діти не повинні бачити в телевізорі чи в інтернеті жахливі сцени.

🤍 Допомагайте справлятися з тривогою та смутком. Ми не можемо запевняти дитину, що нічого поганого сто відсотків не станеться з рідними. Але допомогти жити із цією невідомістю і надмірно не хвилюватися – нам під силу. Залучити дитину до якихось активностей може бути найкращим способом подолати тривогу.

🤍 Будьте чутливі до потреб – і дитини, і власних. Коли один із членів родини йде на фронт, інший залишається сам-на-сам із усіма обов’язками, серед яких і піклування про дитину. Поясніть дитині, що розумієте її потребу у щоденній підтримці, але якщо відчуваєте, що не справляєтесь – просіть про підтримку самі.

Від якихось завдань на певний час можна взагалі відмовитися. А от від турботи про себе – ні.

©️ Поради підготовлено у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень