A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Стягнення аліментів з військовослужбовця

Дата: 08.06.2023 15:38
Кількість переглядів: 260

Сімейний кодекс України проголошує, що батьки повинні утримувати своїх дітей, незалежно від того, чи проживають вони разом та чи тривають між ними шлюбні відносини. Обов’язок сплачувати кошти (аліменти) на утримання дитини поширюється і на військовослужбовців. Введення воєнного стану не звільняє військовослужбовців від обов’язку сплачувати аліменти!

 

Фото без опису

За загальним правилом, аліменти можуть бути присуджені за рішенням суду або батьки можуть самостійно укласти угоду про сплату аліментів, яка є обов’язковою до виконання. За рішенням суду аліменти присуджуються у частці від доходу або у твердій грошовій сумі - за вибором того з батьків (інших законних представників дитини), разом з яким проживає дитина

Особливості стягнення аліментів з військовослужбовців

Раніше (до листопада 2022 року) стягнути аліменти можна було лише із зарплати військовослужбовця, однак, після змін в законодавстві, утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення. Тобто це і заробітна плата, і додаткові винагороди, що виплачуються під час дії воєнного стану, крім виплат, що не мають постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Розмір аліментів встановлюється рішенням суду.

Мінімальний розмір аліментів не може бути меншим від половини прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Тобто, якщо дитині ще не виповнилося 6 років, розмір аліментів на її утримання не може меншим ніж 1136 грн, а якщо дитина старша 6 років – мінімальна сума складе 1461,5 грн.

Щодо стягнення аліментів у відсотковому співвідношенні, то їхній розмір може бути:

  • 1/4 частина на одну дитину;
  • 1/3 частина на двох дітей;
  • 1/2 частина на трьох та більше дітей.

При чому, на законодавчому рівні передбачено, що у платника аліментів повинно залишатися після сплати аліментів не менше ніж 50% його загального доходу

Отже, якщо аліменти присуджено у частці від заробітку (доходу) то вони будуть стягуватися і з додаткових винагород захисників –(30 тисяч і 100 тисяч гривень), а не лише із заробітної плати. Причому, при розрахунку суми аліментів враховується загальний дохід протягом місяця, з відрахуванням податків.

Також слід зазначити, що при визначенні розміру аліментів на утримання дитини, які стягуються з військовослужбовця, не враховуються такі види доходу, як допомога на лікування та речове, продовольче забезпечення, у тому числі грошова компенсація.

Що робити, аби рішення суду про стягнення аліментів виконувалося?

Після того як Ви отримали рішення суду та виконавчий лист або судовий наказ про стягнення аліментів на неповнолітню дитину, необхідно звернутися до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця за місцем проживання (перебування) боржника. Разом із заявою відкриття виконавчого провадження треба надати інформацію про реквізити банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти.

 

Аліна ПОСТОВА,

головний юрист сектору «Великомихайлівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги                                                               

                                                      


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень