Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

"НУЛЬ ДО 2030 р." ЧОМУ ПОТРІБНО ЛІКВІДУВАТИ СКАЗ?

Дата: 14.11.2023 11:30
Кількість переглядів: 40

За оцінками щороку сказ забирає життя 59 000 людей. Тобто кожні дев’ять хвилин кожного дня від нього помирає одна людина, 40% із яких — діти, що живуть в Азії та Африці. Оскільки укуси собак є причиною майже
всіх випадків захворювання в людей, смертям від сказу можна запобігти за рахунок підвищення обізнаності та вакцинації собак для профілактики захворювання в його джерелі, а також застосування рятівного лікування у випадку укусу. На сьогодні існують вакцини, лікарські засоби, інструменти та технології, які дозволяють запобігти смертям людей від сказу, що передається собаками. За відносно невеликі кошти можна розірвати ланцюг передавання інфекції та врятувати багато життів.
Розбудова потенціалу, необхідного для нагляду за сказом, є великим внеском у систему охорони здоров’я країни загалом. Вона дозволяє зміцнити систему охорони здоров’я шляхом удосконалення механізмів нагляду за іншими захворюваннями та розширення доступу до медичної допомоги. Мінімізація дублювань та підвищення ефективності за рахунок об’єднання ресурсів і розвитку потужних мереж послуг із охорони здоров’я забезпечує економію коштів та максимально ефективне використання ресурсів. Країни можуть максимізувати дохідність кожного інвестованого долара, адже інвестиції в ліквідацію сказу рятують життя та зміцнюють системи охорони здоров’я людей і тварин. Скоординоване реагування на основі програм боротьби зі сказом сприяє профілактиці захворювання та забезпеченню готовності. Це означає, що інтегрована ліквідація сказу є моделлю для співпраці в рамках підходу «Єдине здоров’я».
У минулому глобальні зусилля з реагування були фрагментованими та нескоординованими. Однак такий стан справ не може зберігатися надалі. Для подолання проблеми потрібно об’єднати зусилля, разом визначити досяжні цілі та розробити спільний план.
Важливий крок у цьому напрямку відбувся у 2015 р.

ЗАКЛИК ДО ДІЙ

У 2015 р. було ініційовано глобальний заклик до дій і встановлено ціль із досягнення нульового показника смертності людей від сказу, що передається собаками, у всьому світі до 2030 р. Чотири провідних організації — Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (МЕБ) та Глобальний альянс із контролю сказу (GARC) об’єднали зусилля в колаборації «United Against Rabies» для досягнення зазначеної цілі.
Колаборація скоординовано використовує наявні інструменти та досвід для розширення можливостей, забезпечення взаємодій та створення умов для порятунку людських життів від сказу. Пропонований глобальний стратегічний план надає країнам центральну роль та передбачає міжнародну підтримку для забезпечення їхніх дій.
Він створює можливості для орієнтованих на країни взаємодій із урахуванням відмінностей у контекстах та спроможностях. Саме країни, за підтримки колаборації «United Against Rabies», мають очолити зусилля, направлені на забезпечення змін, необхідних для досягнення нульової смертності до 2030 р., за рахунок розбудови стійких інституційних спроможностей і запобігання смертям людей від сказу, що передається собаками.

Повна версія матеріалу

НУЛЬ ДО 2030 Р. ГЛОБАЛЬНИЙ СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень