Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

До відома платників екологічного податку

Дата: 20.11.2023 10:54
Кількість переглядів: 66

Для забезпечення екологічної безпеки, створення сприятливого середовища життєдіяльності, запобігання шкідливому впливу атмосферного повітря на здоров’я людей та навколишнє природне середовище здійснюється регулювання викидів забруднюючих речовин шляхом провадження політики у сфері захисту атмосферного повітря.

Фото без опису

Згідно ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в атмосферне повітря можуть здійснюватись суб’єктами господарювання тільки після отримання дозволу на викиди. 

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами - це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям та громадянам - підприємцям експлуатувати об'єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за умови дотримання встановлених відповідних нормативів гранично допустимих викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну.

Для з’ясування виду і кількісного складу забруднюючих речовин суб’єкту господарювання необхідно провести інвентаризацію викидів.

Водночас, відповідно до ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», суб’єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, зобов’язані вчасно і в повному обсязі сплачувати екологічний податок за забруднення навколишнього природного середовища.

Статтями 243-248 Податкового кодексу України визначені ставки податку за викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення. Суми податку обчислюються за податковий (звітний) квартал платниками податку самостійно.

У випадку відсутності дозвільних документів здійснення господарської діяльності підприємством вважатиметься як таке, що суперечить чинному природоохоронному законодавству та тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтями 78, 164 КУАП, а також передбачає сплату збитків, які заподіяні державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Також ст. 1632 КУАП передбачено відповідальність за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів.

Для отримання такого дозволу необхідно звернутися до суб'єкта надання адміністративної послуги з необхідним пакетом документів.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень