A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

«16 днів проти насильства»

Дата: 06.12.2023 13:08
Кількість переглядів: 43

Конституція України зазначає, що людина, її життя й здоров’я, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (стаття 3). Стаття 28 Конституції України встановлює, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню або покаранню.

Фото без опису

             Але що робити, коли вдома іноді відбуваються аморальне, ганебне поводження одного з членів сім’ї по відношенню до іншого? Зрозуміло, що подібні дії одного з членів родини по відношенню до іншого містять ознаки протиправних дій, які можуть кваліфікуватися як насильство в сім’ї. Як же захиститися від протиправних дій одного з членів сім’ї по відношенню до іншого та як їх попередити?                   

          Що таке насильство в сім’ї? За визначенням Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», який Верховна Рада України ухвалила 2001 року, насильство в сім’ї — це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю. Отже, жертвою домашнього насильства може стати будь-хто: жінка, яку постійно лає і б’є її чоловік, дівчинка-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань свого вітчима, хлопчик, якого лупцює мати-алкоголічка, старенька бабуся, що її ненавидять власні діти…

           Як протистояти насильству? Досить багато людей, над якими чинять насильство, не наважуються йому протистояти. Тим часом законодавство гарантує кожній особистості широкі права та свободи й захист від їх порушення. Закон «Про попередження насильства в сім’ї» передбачає і покарання осіб, які чинять насильство в сім’ї, і заходи щодо надання допомоги потерпілим

        Ці та інші питання були розглянуті  на зустрічі, яка пройшла 4 грудня 2023 року в ході акції «16 днів проти насильства» в Роздільнянському місцевому центрі з надання вторинної правової допомоги разом з Роздільнянським РВ філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області для  клієнтів пробації.

         Представники Роздільнянського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги донесли до осіб, які перебувають на обліку, про відповідальність за насильство згідно діючого законодавства України. Представники пробації розповіли про права та обов’язки засуджених під час відбування покарання згідно до рішення суду.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень