A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Флешмоб «Тисяча (і навіть більше) причин пишатися, що я українець»

Дата: 15.02.2024 11:20
Кількість переглядів: 44

Відсьогодні запускаємо флешмоб «Тисяча (і навіть більше) причин пишатися, що я українець». А нашим читачам пропонуємо долучитися та публікувати свої версії, чому Ви пишаєтеся, що належите до української нації. Розміщуйте думки з цього приводу на своїх сторінках у фейсбуці з хештегом #пишаюсящояукраїнець або в коментарях.

Фото без опису

Найкращі з ваших версій ми опублікуємо на Інтернет-ресурсах ОДА.

Тож стартуємо!

Становлення і розвиток України як держави подарували нам неймовірну кількість визначних постатей, пам’яток і подій, згадуючи про які ми відчуваємо гордість. А сучасні герої вписують нові сторінки в історію нашої країни.

Наші співвітчизники роблять наукові відкриття, створюють літературні і художні шедеври, підкорюють спортивні висоти, впливають на хід історії не тільки України, а й всього світу.

Розпочинаємо наш проєкт з найвідомішого документу, який називають одним із якорів української ідентичності, фундаментом устрою для українського народу.

Назва цього документу – «Договори і Постановлення прав та Вольностей Війська Запорізького...», більш відомого як «Конституція Пилипа Орлика».

Пилип Орлик хотів звільнити Україну – як він писав у листі Карлу ХІІ – «від московського рабства і тиранії».

Аби чітко врегулювати повноваження і накреслити яким буде устрій майбутньої самостійної України-Гетьманщини, Пилип Орлик 5 квітня 1710 року пише договір між гетьманом, старшиною, запорожцями і шведським королем.

Фото без опису

Конституція Пилипа Орлика має преамбулу і 16 статей, він перший, хто розподілів владу на виконавчу, законодавчу та судову.

Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише сімдесят років потому, але для українців очевидно: Конституція Пилипа Орлика – привід пишатися, що ми українці – нащадки високоосвічених людей.

#пишаюсящояукраїнець


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень