A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо трансформації та формування ефективної мережі навчальних закладів освіти Степанівської сільської ради на 2024-2027 роки

Дата: 01.03.2024 14:58
Кількість переглядів: 123

 Громадське обговорення проводиться відповідно до Законів України  «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти»,  рішення Степанівської сільської ради від 14.02.2023 року №1598-VIII «Про  затвердження Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Степанівської сільської ради на 2023-2027 роки» (додається).

Фото без опису

 

Найменування організатора громадського обговорення -  Степанівська сільська рада.

 

Мета громадського обговорення

Врахування думки жителів Степанівської сільської територіальної громади  щодо перепрофілювання  та зміни типу закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості.

 

План трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Степанівської сільської ради передбачає створення мережі різних типів закладів загальної середньої освіти громади, що забезпечить як територіальну доступність початкової та/або базової середньої освіти, так і створить умови для здобуття учнями якісної профільної освіти. 

Статтею 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» передбачено наступні типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти ( 1-4 класи);

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти (5-9 класи);

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти(10-12 класи).

Трансформація  покликана   вирішити важливі соціально-освітні завдання:

– створення  ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням територіальних особливостей та демографічної ситуації;

– здійснення заходів щодо приведення типів закладів загальної середньої освіти у відповідність до вимог чинного законодавства;

– прогнозування підвищення якості освіти та економічної ефективності функціонування закладів освіти;

– сприяння покращенню доступу дітей і молоді до якісної освіти незалежно від місця проживання;

– забезпечення варіативності освітніх послуг з урахуванням індивідуальних запитів учнів, зокрема осіб з особливими освітніми потребами, обдарованої молоді;

– забезпечення концентрації й ефективного використання матеріальних, кадрових та фінансових ресурсів громади для підвищення ефективності освітнього процесу.

У процесі трансформації мережі закладів загальної середньої освіти громади буде максимально збережено початкові школи, організовано гарантований підвіз до найближчих базових (опорних) шкіл, де будуть  створені кращі умови для одержання учнями якісної освіти, буде створений ліцей, що забезпечить здобуття профільної освіти.

Таким чином, процес трансформації мережі ЗЗСО передбачає:

– вивчення стану та перспектив розвитку кожного діючого опорного закладу, як бази організації освіти;

аналіз наявної мережі шкіл та оцінка її педагогічної доцільності та економічності;

– розробка перспективного плану раціонального розміщення шкіл з дотриманням стратегії координації діяльності закладів освіти.

У результаті впровадження Плану мережа закладів загальної середньої освіти Степанівської сільської громади має перейти на новий рівень, який супроводжуватиметься істотними позитивними змінами в її організації і змісті, відповідати адекватним вимогам суспільства, особистісним запитам громадян, потребам ринку праці. 

Заходи з реорганізації  мережі закладів загальної середньої освіти планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів громади. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків, педагогічних та інших працівників.

 

Формат проведення громадського обговорення

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Степанівської сільської територіальної громади. У зв’язку з забороною масових зібрань, пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій формі із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає:

-  поштою за адресою: 67412, вул. Покровська, 114, с. Яковлівка, відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Степанівської сільської ради,

- електронним засобом зв’язку на адресу електронної пошти: stepanivka.viddokms.01.04.21@gmail.com.

Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Також, із дотриманням усіх заходів безпеки, публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі закладів освіти громадських слухань за усною формою, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО.

 

Початок громадських обговорень щодо трансформації та формування ефективної мережі навчальних закладів освіти – 01 березня 2024 року, завершення  - 01 липня 2024 року.

 

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення, Колодєєва Ольга Олександрівна – перший заступник сільського голови (тел. +380668969169).

Контактна особа – Матраницька Наталія Іларіонівна - начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Степанівської сільської ради (тел. +380663215318).

 

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Степанівської сільської ради.

РІШЕННЯ Степанівської сільської ради № 1598-VIII від 14.02.2024 р. «Про затвердження Плану трансформації та формування ефективної мережі закладів освіти Степанівської сільської ради на 2024-2027 роки" та Перспективний план трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Степанівської сільської ради на 2023-2027 роки


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень