A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

#СпротивТриває: 10 років спротиву. Історія Нарімана Джеляла

Дата: 05.03.2024 09:51
Кількість переглядів: 29

Це історії про людей, яких незаконно заарештувала росія в окупованому Криму за підтримку України та вірність своїй державі, людей, які чинять спротив зі зброєю в руках у Силах оборони України, починаючи з 2014 року.

Фото без опису

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіст, викладач та політолог Наріман Джелял працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом газети «Авдет» та викладав історію і правознавство у Сімферопольській міжнародній школі. У 2013 році він став Першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, очоливши інформаційно-аналітичний відділ цього органу.

Наріман Джелял завжди займав активну громадянську позицію, підтримував кримськотатарських активістів, яких незаконно затримала держава-окупант, висвітлював злочини загарбників, брав участь у зустрічах «Кримської солідарності», порушував тему необхідності звільнення Криму на міжнародних майданчиках.

У вересні 2021 року окупаційні силовики провели серію обшуків та затримали Нарімана Джеляла через участь в Інавгураційному саміті Кримської платформи 23 серпня 2021 року, а згодом вивезли у невідомому напрямку із села Первомайське Сімферопольського району.

Пізніше росія звинуватила Нарімана Джеляла у сфабрикованій справі про так звану диверсію на газопроводі в селі Перевальному.

Окупанти насильно вивезли Нарімана з Криму у жовтні 2023 року, етапувавши до російської в’язниці із сімферопольського СІЗО. Тільки після двох місяців невідомості стало відомо поточне місце перебування Нарімана Джеляла – в’язниця в російському місті Мінусинськ Красноярського краю.

Насправді серед опублікованих «доказів» – документи, присвячені відкриттю саміту Кримської платформи та участі в ньому Нарімана Джеляла, його листування з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим у фейсбуці, де обговорювалося питання тиску на кримських татар з боку російських силовиків, проблеми соціально-побутового забезпечення вимушених переселенців – кримських татар на материковій частині України.

Водночас представники окупаційної прокуратури не оприлюднили жодних доказів причетності Нарімана Джеляла до скоєння так званої диверсії.

Перебуваючи у неволі, політв’язень неодноразово писав листи до українського народу, висловлюючи віру в перемогу України.

Попри затримання, катування й тиск, окупантам не вдалося зупинити спротив Нарімана Джеляла та похитнути його вірність Україні.

На зображенні може бути: 1 особа та текст


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень