A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

НА ОДЕЩИНІ СТАРТУЄ НЕРЕСТОВА ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ

Дата: 20.04.2021 11:23
Кількість переглядів: 1331

Нерест – особливий період у житті мешканців водойм. Від того наскільки успішно та вдало він пройде, залежать майбутні запаси водних біоресурсів. Старт нересту обумовлений наявністю сприятливих умов, до яких пристосований певний вид риби. Найбільше цей процес залежить від температури води, яка для кожного виду водних біоресурсів є різною. Якщо температура води виходить за ці межі, нерест риби може взагалі не відбутися або пройти частково. Ікринки і молодь риби, яка виводиться з них, надзвичайно чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури вони можуть загинути.

Фото без опису

Зазвичай, спочатку нерестяться хижі види риб: щука та окунь. Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово входить переважна більшість видів іхтіофауни. Останніми відкладають ікру короп, лин та сом (з середини або кінця травня). Карась взагалі може метати ікру порціями протягом всього літа.

Старт нересту починається залежно від температури. Зазвичай, при температурі води близько +1°С починається нерест миня; 2°С – харіуса; 6°С – підуста; 7°С – окуня, щуки; 8°С – в’юна, плітки, форелі; 9°С – білизни; 10°С – головня, яльця, йоржа, піскаря, в’язя; 12°С – ляща, стерляді, судака; 13°С – чехоні; 14°С – карася; 15°С – ротаня, верховодки; 16°С – краснопірки; 17°С – плоскирки; 18°С – коропа, сазана; 19°С – лина; 20°С – сома, товстолоба.

Розмноження живих організмів носить циклічний характер. Кожен цикл складається з окремих фаз, пов’язаних з діяльністю гормонів і подразників зовнішнього середовища. Основними передумовами, що дають «команду» до початку нересту є температурний чинник, кисневий режим, наявність партнера та субстрату для відкладання статевих продуктів. За відсутності будь-якого з них риба на нерест не піде, ікра може взагалі розсмоктатися.

Ікрометання у риб буває одноразовим – коли метають ікру впродовж декількох хвилин (щука, окунь, плітка та інші) або порційним – коли метають ікру окремими порціями з інтервалами від декількох днів до 2-3 тижнів (лин, плоскирка, карась та інші). Одні і ті самі види риб у різних кліматичних умовах метають ікру по-різному. Лящ, наприклад, в південних районах нереститься порційно, а в північних – одноразово. Плодючість ікринок, яку відкладає самка риби, у різних видів різна. Наприклад, самка коропа за нерест може відкласти до 1,5 млн ікринок, щуки – 200 тис., ляща – 140 тис., а плітки – 30 тис.

Залежно від часу і місця ікрометання риби діляться на наступні групи:

• метають ікру пізньої осені і зими: озерна форель, минь, струмковий голець;

• метають ікру навесні: райдужна форель, харіус, лосось дунайський, щука, судак, білизна, підуст, головень;

• метають ікру влітку: сом, короп, лин, головень, лящ, карась, плітка, краснопірка;

• метають ікру на водні рослини: усі білі риби;

• метають ікру на гравій: усі лососеві.

Висока мутність води, різкі коливання температури та рівня водойми згубно діють на відкладену ікру: ікринки масово гинуть внаслідок замулення, сильного охолодження води чи взагалі осушення.

Розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації від 22.03.2021 №269/од-2021 на Одещині з першого квітня 2021 року  розпочинається весняно-літня заборона на лов водних біоресурсів. 

Тривалість заборони відрізняється залежно від водойм.

Любительський та спортивний лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах заборонений у такі строки:

- у річках та їх кореневих водах з 01 квітня по 20 травня (включно);

- на водосховищах, озерах, ставках з 01 квітня по 10 червня (включно);

- в придаткових системах водних об’єктів (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені ) з 1 квітня по 30 червня (включно) .

Також, до 30 червня продовжує діяти заборона на добування раків. Вона пов’язана із виношуванням ними ікри, личинок та першою линькою.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега. Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – три кілограми. Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

Під час нересту також забороняється проведення вибухових та інших видів робіт, добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо).

Закликаємо суворо дотримуватись встановлених норм законодавства під час нересту. Адже він відіграє важливу роль у відтворенні природних ресурсів та підтриманні сталих запасів риби.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень